Αρχική > Τρελά ιστορικά πρόσωπα > Οι πιο τρελοί ηγέτες στην ιστορία – Μέρος Α’

Οι πιο τρελοί ηγέτες στην ιστορία – Μέρος Α’

 

Διάβαζα τις τελευταίες μέρες για άτομα στην πορεία της ιστορίας, ηγετικές μορφές, οι οποίοι είχανε μια γερή δόση τρέλας. Άλλοι πιο πολύ κι άλλοι πιο λίγο, ο καθένας με το δικό του είδος τρέλας. Ψυχοπαθείς και εγκληματίες, όλοι τους τρελοί και παλαβοί…

Ανθρώποι (εαν μπορεί κανείς να τους θεωρήσει τέτοιους) οι οποίοι εύχομαι να μην είχανε γεννηθεί.

Έκανα μια μικρή λίστα με 3 απ αυτούς, αν και έχω αφήσει έξω κι άλλες περιπτωσάρες για τις οποίες ίσως να γράψω μια άλλη φορά.

Ας πάμε να ρίξουμε μια ματιά στη λίστα…

Νέρωνας

Νέρων: 15 Δεκεμβρίου 37μ.Χ - 9 Ιουνίου 68μ.Χ

Ο Νέρων Κλαύδιος Καίσαρ Αύγουστος Γερμανικός, είχε υιοθετηθεί απο τον μεγάλο θείο του Κλαυδιο για να τον διαδεχτεί στον αυτοκρατορικό θρόνο. Το 54μ.Χ, με το θάνατο του Κλαυδιου, ο Νέρων έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης. Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν οτι η 4η γυναίκα του Κλαυδιου, Αγριππίνα, τον δηλητηρίασε ωστε ο θετός της γιός Νέρων, να πάρει τη θέση του.

Τα πρώτα χρόνια κύλησαν ομαλά αφού ο Νέρων στα 16 του, επηρεαζόταν απο τους σύμβουλους του Σενέκα και Βούρο. Οταν ο Νέρων απέκτησε ερωμένη την Κλαυδια Ακτε (πρωην σκλάβα), η Αγριππίνα προσπάθησε να επέμβει στα προσωπικά του και αυτός την απέκοψε εντελώς, διαταζοντας την απομακρυνση της απο το παλάτι. Η Αγριππίνα, στραφηκε στον 3ο γιό του Κλαυδιου, τον Μπριτάνικο (ο οποίος θα τανε ο διάδοχος εαν ο Κλαυδιος δεν υιοθετούσε τον Νέρων)και ήθελε να προωθήσει την ιδέα οτι αυτός έπρεπε να είναι αυτοκράτορας, που ήταν αίμα και πραγματικός γιός του Κλαυδιου. Ο Νέρων, μια μέρα πριν ο Μπριτάνικος ενηληκιωθεί, τον δηλητηρίασε και τον σκότωσε. 

Τα επόμενα χρόνια μάζεψε όλη τη δύναμη της εξουσίας που μπορούσε στο πρόσωπό του, έδιωξε τους συμβουλους του, σκότωσε αυτούς που θεωρούσε εχθρούς μεταξύ αυτών την ερωμενη του Οκταβία, την ίδια του τη μητέρα, την αδερφή του Αντωνία και τη δεύτερη γυναίκα του την Ποππαία. Εξόντωσε ακόμα πολλούς λόγιους της Ρώμης, μεταξύ των οποίων και το δάσκαλό του  Σενέκα, τον οποίο υποχρέωσε να αυτοκτονήσει. Διοργάνωνε οργια, τα έξοδα των οποίων κάλυψε με δήμευση περιουσιών των Ρωμαίων και γενικά δεν δίσταζε να αφαιρέσει ζωές οταν ένιωθε να απειλείται.

Αποκορύφωση της τρέλας του αποτελεί η πυρπόληση της Ρώμης. Στην απόφαση αυτή κατέληξε με σκοπό να δημιουργήσει μία πηγή έμπνευσης στην… καλλιτεχνική του ιδιοφυΐα, που πίστευε ότι είχε. Στην πόλη, που αποτεφρώθηκε κατά το μισό, οι άνθρωποι έτρεχαν για να σωθούν, ενώ εκείνος από τον πύργο του Μαικήνα παρακολουθούσε και έπαιζε στην λύρα του στίχους του  Ομήρου (Ἰλίου πέρσις). Ο λαός τότε στράφηκε εναντίον του με απειλητικές διαθέσεις και ο Νέρων, για να αποφύγει τις συνέπειες, απέδωσε την ενέργεια στους Χριστιανούς.

Έτσι, ξεκίνησε ο πρώτος μεγάλος διωγμός των Χριστιανών (64 μ.Χ.). Πολλοί πιστοί σταυρώθηκαν, ρίχτηκαν στα σκυλιά, βασάνιστηκαν, κάηκαν ζωντανοί. Μεταξύ αυτών και οι απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

Το 68μ.Χ ο Νέρων, ανακυρήχθηκε εχθρός της Ρώμης απ τη σύγκλητο και η τιμωρία ήταν θάνατος δια ξυλοδαρμού. Ο Νέρων ακούγοντας τους καβαλάρηδες να πλησιάζουν για να τον πάρουν, με τη βοήθεια του γραμματέα του Επαφρόδιτου, αυτοκτόνησε καρφώνοντας ένα μαχαίρι στο λαιμό του…

Καλιγούλας

Καλιγούλας: 31 Αυγούστου 12μ.Χ - 24 Ιανουαρίου 41μ.Χ

Θείος του Νέρωνα (απ οτι φαίνεται η τρέλα ήτανε οικογενειακή υπόθεση), ο οποίος διετέλεσε αυτοκράτορας απ το 37 μέχρι το 41 μ.Χ. Μετά τα πρώτα 2 χρόνια σαν αυτοκράτορας, ο Καλιγουλας, έπεσε βαριά άρρωστος. Ο Φίλωνας ο Αλεξανδρεύς ήταν ο μονος ιστορικός που περιγραψε την αρρώστια του. Είχε γραψει οτι η ασθένεια αυτή, ήτανε αποτέλεσμα απ τα πολλά λουτρά, το σέξ & τα όργια και την υπερβολική κατανάλωση ποτού.

Ο Καλιγουλας ανάρρωσε αλλά ο Φίλων λέει οτι η εμπειρία του που τον έφερε τοσο κοντά στο θάνατο, ήτανε το σημείο που αλλάξανε όλα. Οταν κατάφερε να επανελθει, είχε πλέον τρελαθεί.

Σκότωσε αρκετούς πιστούς ακόλουθους οι οποίοι οταν ήταν άρρωστος, έιχαν πει οτι θα δώσουν τη ζωή τους για να γίνει καλα. Επίσης, έδιωξε τη γυναίκα του και ανάγκασε τον πεθερό και τον ξάδελφο του να αυτοκτονήσουν.

Την ίδια χρονιά, σκότωσε δικαστές και άρχισε να εκτελεί κατηγορουμένους χωρίς να περάσουν απο πλήρη δίκη. Το πιο τρανο παράδειγμα, ήταν η εξόντωση του Μάρκου, ο οποίος τον είχε βοηθήσει να γίνει αυτοκράτορας.

Μετά, αποφάσισε να ανοίξει τα θησαυροφυλάκια και να δώσει στον κόσμο, ώστε να τους βοηθήσει. Έτσι σε κάποιο σημείο, η οικονομία έφτασε σε σημείο κρίσης και ο Καλιγούλας, άρχισε να κατηγορεί ψευδός και να εκτελεί διαφορους για να κατάσχει τις περιουσίες τους. Πολλές επιτροπες και στρατιωτικοί, αναγκάστηκαν να δώσουν λεφτά και περιουσίες στο κράτος. Αυξήθηκαν οι φόροι και μέσα σε όλα τα άλλα, έβγαζε σε δημοπρασία τις ζωές των μονομάχων της Αρένας.

Το 39μ.χ ήρθε σε αντιπαράθεση με τη Σύγκλητο, με αποτέλεσμα να περάσει αρκετά μέλη της απο δίκη. Πολλοί πέθαναν και άλλοι χάθηκαν…

Πολλές φορές έπερνε το άλογο του στολισμενο με πετράδια στη Σύγκλητο και τους έλεγε οτι το άλογο του ήτανε καλύτερο απ αυτούς!

Το 40μ.Χ άρχισε να δείχνει την τρέλα του σε όλο της το μεγαλείο. Άρχισε να θεωρεί τον εαυτό του Θεό και πολλές φορές εμφανιζόταν ντυμένος σαν Ηρακλης, Απόλλωνας, ακόμη και σαν Αφροδίτη! αναφερότανε στον εαυτό του ως Θεός και στα δημόσια έγγραφα, αναφερότανε ως Κρόνος! Διαμόρφωσε μια μικρή περιοχή της Αυτοκρατορίας έτσι ώστε να ναι ο τόπος λατρέιας του και 2 ναοί στη Ρώμη δημιουργήθηκαν για να τον λατρεύουν. Ο ναός του Καστορ και του Πολυδεύκη είχε αφιερωθεί στον Καλιγούλα, ο οποίος εμφανιζότανε κατα καιρούς για να λατρευτεί. Το άλογό του, το διόρισε ιερέα του ναού! Με τον καιρό, είχε αναγκάσει τους πάντες να τον λατρεύουν ως ζωντανό Θεό! 

Πέρα απ τα πιο πάνω, ο Καλιγούλας πήγαινε με γυναίκες άλλων και το καυχιότανε, σκότωνε για διασκέδαση/ψυχαγωγία, έκανε σεξ με τις 3 αδελφές του (Αγριππίνα (θετή μάνα του Νέρων), Ντρουσίλα και Ιούλια Λιβιλα) τις οποίες προωθούσε και σε άλλους άντρες. Πηγές λένε οτι έστελνε τα στρατευματα του σε παράλογες ασκήσεις και είχε σχέσεις και με άντρες. Ενας απ αυτούς, ήτανε ο άντρας της αδερφής του Ντρουσίλας, τον οποίο και σκότωσε αργότερα. Ο Καλιγούλας άφησε την Ντρουσίλα έγκυο και την ανάγκασε να τον παντρευτεί. Δεν μπορούσε να περιμένει να γεννηθει το παιδί του και έτσι έβαλε να την ξεκοιλιάσουν!!!

Τον Ιανουάριο του 41, ο Καλίγουλας δέχτηκε 30 μαχαιριές απο συνομώτες, πολλοί απ αυτούς της φρουράς του και αρκετά μέλη της Συγκλήτου.

Ιβάν ο τρομερός

25 Αυγούστου 1530 - 28 Μαρτίου 1584

Ιβάν ο Τρομερός: 25 Αυγούστου 1530 - 28 Μαρτίου 1584

Ιβάν ΙV Grozny, ένας σκληρός τύρανος. Ήτανε μόλις 3 ετών οταν ο πατέρας του πέθανε. Ο Θείος του Γιούρι, διεκδήκησε το θρόνο αλλά φυλακίστηκε και πέθανε στα μπουντρούμια απ την πείνα. Η μητέρα του Ιβάν Γιελένα πήρε την εξουσία για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ εβαλε να σκοτώσουν και τον άλλο του θείο. Στα 5 χρόνια, η μητέρα του πέθανε απο δηλητηρίαση και ο έμπιστος της πρίγκηπας Ιβαν Ομπολένσκι, φυλακίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Η μητέρα του δεν ενδιαφερόταν γι αυτόν και δεν έδειξε ποτέ αγάπη προς τον Ιβάν. Η αδελφή του Ομπολένσκι, Αγκραφένα ήταν η αγαπημένη του νοσοκόμα αλλά κι αυτή είχε σταλεί να κλειστεί σε μοναστήρι.

Χωρίς αυτήν, ο Ιβάν έμεινε μόνος. Στα 8 του χρόνια, ο Ιβάν ήτανε ένα έξυπνο και ευαίσθητο παιδί που αγαπούσε τα βιβλία.

Οι βογιάροι(boyars) στο παλάτι, οι οποίοι τσακωνόνταν για την εξουσία, παραμελούσαν και πολλές φορές κακοποιούσαν ακόμη και σεξουαλικά τον Ιβάν και τον κωφάλαλο αδερφό του Γιούρι. Τους άφηναν πεινασμένους, να φοράνε κουρέλια και πολλές φορές τους βασανίζανε.

Οι οικογένειες Σιουϊσκι και Μπέλσκοι τσακώνοντουσαν συνεχώς για την εξουσία και το παλάτι έγινε μέρος ξυλοδαρμών, φόνων και βιασμών. Ο Ιβάν δεν μπορούσε να κάνει κάτι εναντίων των τυράνων του και έτσι έβγαζε τα αποθημένα του σε ζώα τα οποία βασάνιζε και σκότωνε. Σιγά σιγά ο Ιβάν, άρχισε να τρελαινεται…

Ήτανε Δεκέμβριος του 1543, όταν ο 13χρονος Ιβάν διέταξε την σύλληψη του πρίγκηπα Αντρευ Σιουϊσκι, τον οποίο και έριξε στα σκυλιά να τον φανε. Ο Ιβάν ήτανε ένας διεστραμμένος νέος, γερός πότης και αδίστακτος.

Έριχνε ζώα απ το Κρεμλίνο και τα παρακολουθούσε να πεθαίνουν με αγωνία, ενώ με μια παρέα απο αλήτες γύριζε τους δρόμους πίνοντας, χτυπούσε γέρους, βιαζε γυναίκες. Πολλές φορες τα θύματα των βιασμών, τα  κρέμαζε, τα έθαβε ζωντανά ή τα έριχνε σε άγρια ζώα να τα φάνε. Επίσης απολάμβανε να κάνει επιδρομές και να ξυλοκοπάει τους αγρότες. Εν τω μεταξύ, συνέχιζε να διαβάζει πολλά βιβλία, τα περισσότερα θρησκευτικού (!!!) και ιστορικού περιεχομένου.

Πολλές φορές ριχνόταν μπροστά σε εικόνες, χτυπόντας το κεφάλι του στο έδαφος, ζητώντας συγχώρεση. Απο τα κτυπήματα, απέκτησε πολλά καρούμπαλα και σημάδια στο μέτωπο. Κάποτε, εξομολογήθηκε τις αμαρτίες του δημόσια στη Μόσχα.

Το 1547 στέφθηκε Τσάρος ολόκληρης της Ρωσίας και διέταξε να του φέρουν τις καλύτερες κοπέλες απο τις καλύτερες οικογένειες των ελίτ της Ρωσίας για να διαλέξει γυναίκα. Έτσι, παντρεύτηκε την Αναστασία Ρομανοβνα. Η Αναστασία είχε ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα πάνω στον Ιβάν ο οποίος άρχισε να ηρεμεί μετά το γάμο του. Μαζί της έζησε παντρεμένος για 13 χρόνια και του έκανε 6 παιδία, απο τα οποία μόλις 2 κατάφεραν να ζήσουν μετα τη βρεφική τους ηλικία…

Τα πρώτα χρόνια σαν Τσάρος, ήτανε ήρεμα αφού ο Ιβάν συμβουλευότανε 3 σοφούς και ενάρετους ανθρώπους. Τον Αλεξέϊ Αντάσιεβ, τον ιερέα Σιλβέτρο και τον μητροπολίτη Μακάριο. Αναδιαμόρφωσε την κυβέρνηση, τον στρατό και την εκκλησία, ενώ μείωσε τη διαθφορά και ελαχιστοποίησε την επιρροή που είχαν οι βογιαροι. Έφτιαξε μια επίλεκτη δύναμη, τους Στρέλτσι και έκανε πόλεμο με αποτέλεσμα την επέκταση στις γύρω περιοχές.

Εν μέσω των πολέμων, ο Ιβάν αρρώστησε βαριά και καλεσε τους πρίγκηπες και βογιάρους να ορκιστούν οτι σε περίπτωση που πέθαινε, θα στήριζαν τον γιό του (βρέφος ακόμη) Ντιμίτρι. Οι περισσότεροι αρνήθηκαν και οταν ο Ιβάν έγινε καλά, αποφάσισε να συγκεντρώσει να κυνηγήσει όποιον θεωρούσε εχθρό του. Μερικούς μήνες μετά την ανάρρωση του, επισκέφτηκε ένα μοναστήρι με τη γυναίκα του για να ευχαριστήσουν τον Θεό. Εκεί, ο Ντιμίτρι, έπεσε στον ποταμό και πνίγηκε. Πηγές λενε οτι έπεσε κατα λάθος απ τα χέρια της νοσοκόμας που τον πρόσεχε…

Το 1560, η Αναστασία πέθανε απο αρρώστια και ο Ιβάν υπέστη ένα γερό ψυχολογικό και αισθηματικό σόκ. Έκλαιγε και κτυπούσε το κεφάλι του, σπαζοντας έπιπλα μπροστά στους παρεβρισκόμενους. Η υποψίες του έγιναν παρανοϊκές και ο παλιός κακός εαυτός του, άρχισε να ξαναβγαίνει στην επιφάνεια. Μέσα στην κατάθλιψη και το θυμό του, αποφάσισε οτι οι βογιάροι ίσως να την δηλητηρίασαν και χωρίς να έχει βάσιμες υποψίες ή τεκμήρια έβαλε να βασανίσουν και να εκτελέσουν αρκετούς απο αυτόυς.

Ο Αλεξεϊ Αντάσιεβ πέθανε στη φυλακή, ο Σιλβέστρος εξορίστηκε, ενώ ο Μητροπολίτης Μακάριος πέθανε απο φυσικά αίτια το 1563.

Το 1564, ζήτησε να του δωθεί η απόλυτη δύναμη ώστε να τιμωρήσει όποιον θεωρούσε άπιστο και επικίνδυνο. Ο κόσμος του έδωσε το δικαίωμα αυτό και ο Ιβάν συγκρότησε τους Οπρισνίκι. Τα μέλη ήτανε διαλεγμένα απο τον ίδιο τον Ιβάν και ορκίστηκαν απόλυτη πίστη σε αυτόν. Οι περισσότεροι απ αυτούς, ήτανε εγκληματίες οι οποίοι διέπραξαν τρομερά εγκληματα.

Η παρουσία των Οπρισνίκι και μόνο, έσπερνε τον τρόμο. Ήτανε ντυμένοι με μαύρα και πάντοτε καβαλούσανε κατάμαυρα άλογα. Δεν δίστασε να τους στείλει ακόμη και σε εκκλησίες την ώρα της λειτουργίας για να σκοτώσουν ιερείς μπροστά στον κόσμο…

Επίσης, ίδρυσε μια νέα ψευδο-μοναστική τάξη. Ο Ιβάν ήτανε ο αρχιερέας και τα μέλη της Οπρισνίκι, οι ‘μοναχοί’ του. Έκαναν μεγάλες ‘τελετές’ με σφαγμούς, βασανισμούς, όργια και βιασμούς, καθώς μεθούσαν με ποτό. Πολλές φορές κρατουσε ζεματιστά σίδερα και τρυπούσε τα πλευρά των θυμάτων του. Μετά απο όλα αυτά, έπεφτε κτυπόντας το κεφάλι του στον βωμό ζητώντας συγχώρεση. Με το πάθος που κτυπούσε το κεφάλι του, συνήθως γέμιζε άιματα και σημάδια. Μετά, διάβαζε στους υπόλοιπους για τις Χριστιανικές αρετές… (Πολύ άρρωστος μαλάκας ο τύπος)

Απο τις χειρότερες πράξεις του, ήτανε το ότι διέταξε μια φτωχή γυναίκα να γδυθεί και την έκανε στόχο εξάσκησης για τους επιλεκτους του. Κουβαλούσε πάντοτε μαζί του ένα μακρύ ραβδί με μεταλική κοφτερή μύτη, με το οποίο χτυπούσε (συνήθως μέχρι θανάτου) όσους τον αψηφούσαν. Με αυτό το ραβδί, τρύπησε ένα χωριάτη και τον άφησε να πεθάνει ένα φριχτό και αγωνιώδες θάνατο, μπροστά στα έντρομα μάτια της μητέρας του. Όταν πέθανε, έδωσε τη μητέρα του σε 100 στρατιώτες οι οποίοι τη βίασαν και τη σκότωσαν. Σε μια άλλη απίστευτα φριχτή πράξη, διέταξε να πνίξουν εξατοντάδες ζητιάνους στα παγωμένα νερά μιας λίμνης. 

Ο υπεύθυνος του θησαυροφυλακίου, πέθανε μέσα σε ένα καζάνι με ζεστό νερό, ενώ ένας απο τους συμβούλους του κάτέληξε στην αγχόνη.

Το 1570 χωρίς αποδείξεις, (εμμονές είχε) θεώρησε οτι η Πόλη Novgorod, θα τον πρόδιδε και έτσι έσφαξε, ακρωτηρίασε, έκαψε, βασάνισε και παλούκωσε όλους τους κατοίκους, άντρες, γυναίκες και παιδιά. Τον δε αρχιεπίσκοπο της πόλης, τον έβαλε να τον φάνε τα σκυλιά αφού τον έραψε(!!!) μέσα στη γούνα μιας αρκούδας… Όλα αυτά τα έκανε μπροστά στα μάτια του γιού του. Η πολη ποτέ δεν ξαναστάθηκε στα πόδια της. Μετά απο μερικούς μήνες, η πόλη του Pskov, είχε την ίδια τύχη.

Όσο για την έγγαμη του ζωή μετά που έχασε την Αναστασία; Δεν θα μπορούσε παρά να αντανακλά τον άρρωστό, ανασφαλή και ανισόρροπο εσωτερικό του κόσμο. Το 1561 παντρεύτηκε την Μαρία Τεμριοθκόβνα αλλά σύντομα τη βαρέθηκε. Μετά το θάνατο της το 1569, παντρεύτηκε την Μάρθα Σομπάκιν αλλά κι αυτή πέθανε 2 εβδομάδες μετά το γάμο… Η τέταρτη του γυναίκα ήτανε η Άννα Κολτόβσκαγια, την οποία έστιλε να κλειστεί σε μοναστήρι το 1575. Παντρεύτηκε για 5η φορά με την Άννα Βασιλσικούρα, η οποία αντικαταστάθηκε απο την Βασίλλισα Μελεντιεβνα η οποία απέκτησε βλακωδώς εραστή. Ο εραστής κατέληξε καρφωμένος σε ένα παλούκι έξω απ το παράθυρό της και η ίδια επίσης σε μοναστήρι. Η έβδομμη του γυναίκα κατέληξε στραγγαλισμένη αφού μετά την 7η μέρα του γάμου του ανακάλυψε οτι δεν ήτανε παρθένα. Η 8η και τελευταία του γυναίκα ήτανε η Μαρία Ναγκαγια με την οποία παντρεύτηκε το 1581.

Ο μεγάλος γιός του Ιβάν, ο Ιβάν ο νεότερος είχε πολύ καλή σχέση με τον πατέρα του. Μέχρι που τον έφαγε και αυτόν! Πως; Ο Ιβάν ο νεότερος άφησε έγκυο την γυναίκα του, η οποία προκάλεσε το θυμό του Ιβάν-πατέρα επειδή τα ρούχα που φορούσε ήταν απρεπή κατα την γνώμη του! Έτσι ο Ιβάν ο τρομερός  χτύπησε με το ραβδί του άγρια την κοπέλα, σε σημείο που έριξε το παιδί! Ο Ιβάν νεότερος διαφωνησε έντονα με τον πατέρα του επι του θέματος. Ο Ιβαν ο τρομερός, σε μια απο τις πολλές στιγμές οργής του, κάρφωσε το ραβδί στο μέτωπο του γιού, ο οποίος έπεσε σε κόμμα για αρκετές μέρες πριν πεθάνει. Ο Ιβάν ο τρομερός, αντιλήφθηκε το τι έκανε μόνο όταν αντίκρυσε το φέρετρο του γιού του…

Αφού ο Ιβάν είχε σεξουαλικές επαφές και με τα 2 φύλα, ερευνητές ανακάλυψαν οτι πολύ πιθανόν να είχε σίφυλη, την οποία και προσπαθούσε να θεραπεύσει βράζοντας υδράργυρο και εισπνεοντάς τον στο δωμάτιό του. Σιγά σιγά εθίστηκε στον υδραργυρο και το αποτέλεσμα ήταν να δηλητηριαστεί απο αυτόν (υδραργυρία). Το δέρμα του έβγαζε φουσκάλες και βρωμούσε και στα τελευταία του χρόνια έπρεπε να τον κουβαλάνε.

Ο Ιβάν, πεθανε το 1584 καθώς ετοιμαζόταν να παίξει σκάκι. Μέχρι και τα τελευταία του έδειχνε τη σχιζοφρένεια του σε όλο της το μεγαλείο αφού συχνά, άφριζε σα λυσασμένο σκυλί και η διάθεση του άλλαζε κάθε δευτερόλεπτο…

Advertisements
 1. 07/10/2008 στο 20:32

  θα μπορούσες να αναφέρεις και τόσους άλλους…έναν μόνο θα ήθελα να επισημάνω: χίτλερ και μόνο το όνομα λέει πολλά ….την καλησπέρα μου!

 2. 07/10/2008 στο 20:41

  Καλησπέρα μοναχικό αστερι!
  Οι επόμενοι θα είναι: Χίτλερ, Στάλιν, Ναπολέων, Pol Pot, Vlad Tepes/Dracula, Charles VI της Γαλλίας, Idi Amin.

 3. vad
  07/10/2008 στο 23:23

  Αμάν ,βρε κουμπάρε,όλα τα φιντάνια θα μου βγάλεις στην επιφάνεια;Αστους εκεί στη λησμονιά!Ουφ,φρίκαρα μ’αυτόν τον Ιβάν!

 4. 08/10/2008 στο 00:30

  Εγώ να δείς Βασίλη μου πως φρίκαρα όταν τα διάβαζα. Ελπίζω να μην υπάρξουν ποτέ άλλοι τέτοιοι στην ιστορία του παρών και του μέλοντος… Διότι στο παρελθόν υπήρξανε κι αλλοι τρελοί.

 5. 08/10/2008 στο 08:38

  στη σύγχρονη εποχή έχω την ενύπωση πώς η τρέλα καμουφλάρεται πίσω από τις ανακαλύψεις της επιστήμης…αν το προσέξει κανείς εκεί γίνονται «σημεία και τέρατα»…

 6. mnk
  18/10/2008 στο 11:04

  Χμμμμ….
  Οι πηγές σου δεν είναι και πολύ φερέγγυες.
  Πολλές ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις.
  🙂

 7. 18/10/2008 στο 11:46

  @ mnk: Ότι έχω βρεί για τους πιο πάνω έιναι απο την wikipedia. Εαν έχεις κάτι πιό ακριβές, παρακαλώ πόσταρε το εδώ.

 8. stayroula
  20/10/2015 στο 22:34

  καλησπερα θα σας συνιστουσα να διαβασετε το βιβλιο της Φρανσουαζ Ξενακη » Μαμα δε θελω να γινω αυτοκρατορας»

 9. 21/10/2015 στο 16:03

  Ευχαριστώ θα το ψάξω

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: