Αρχική > Αθλητικά > Αναγκαίοι οι ξένοι διαιτητές στην Κύπρο

Αναγκαίοι οι ξένοι διαιτητές στην Κύπρο

 

Πρίν γραψω αυτά που θέλω να εκφράσω μέσω της σελιδας αυτής, να σας πω πρώτα απ όλα οτι είμαι φίλαθλος (φίλος του αθληματος) και οχι κανενας άρρωστος φανατικός που είναι τυφλωμένος μέσα απ το οπαδιλίκι του. 

Τα πιό κάτω δεν τα γράφω για να κατηγορήσω καμιά απο τις ομάδες οτι έχει την εύνοια της διαιτησίας, αλλά καταστάσεις και κατεστημένα. Δεν έχω τίποτα εναντίον καμιάς ομάδας, θέλω απλά να δώσω παραδείγματα κακής διαιτησίας.

Περι μπάλας θα γράψω και για τα αίσχη της Κυπριακής διαιτησίας…

Πριν καλά καλά αρχίσει το πρωτάθλημα στην Κύπρο, έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες μουρμούρες για τη διαιτησία (δικαιολογημένα).

Και για να είμαι πιο συγκεκριμμένος, οι διαιτητές στην Κύπρο θέλουνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να γίνονται οι αρνητικοί πρωταγωνιστές στα γήπεδα, προκαλόντας την οργή φιλάθλων και παραγώντων. Ίσως οι ίδιοι να μην το καταλαβαίνουν αλλά είναι πλέον κοινή γνώση οτι δεν είναι ικανοί να σφυρίξουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Πολλοί απ αυτούς έχουν μπεί στην ‘μαύρη λίστα’ ομάδων που δεν τους θέλουν να σφυρίζουν δικά τους παιχνίδια.

Ως επι το λείστον, οι Κύπριοι διαιτητές δεν σφυράνε με τον ίδιο τρόπο και πάντοτε τα σφυρίγματά τους έχουνε να κάνουν με την εμβέλεια των ομάδων. Δε θα δώσουν με την ίδια άνεση κάρτα ή παράβαση εναντίων των ‘μεγάλων’ ομάδων, όπως κάνουνε με τις μικρές ομάδες του νησιού.

Παραδείγματα απο τη φετινή σεζόν δίνω πιο κάτω, για να δικαιολογήσω τα γραφόμενά μου:

1η αγωνιστική (Μεγάλος Vs Μικρό): Το ματς ΑΠΟΕΛ-ΔΟΞΑ με τον διαιτητή κ. Γερασίμου να κάνει μια μέτρια προς κακή διαιτησία και τις επακόλουθες φωνές απο μεριάς Δοξας. Αποκορύφωμα, η επιστολή που στάληκε απο τον αναπληρωτή πρόεδρο της Δοξας, κ. Παμπο Χαραλάμπους και δημοσιεύτηκε στον Πολίτη. (Άδικη η συμπεριφορά του προς τη μικρή ομάδα)

Δε λέω, είχε και πολύ σωστές αποφάσεις ο κ. Γερασίμου σ’αυτό το παιχνίδι για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, όπως η αποβολή του ποδοσφαιριστή της Δόξας μετά απο δολοφονικό τάκλιν. Η όλη διαιτησία του όμως δεν ήτανε καλή. Επίσης, εαν ήθελε να κάνει τη δουλειά του σωστά, θα μπορούσε να γράψει στο φύλο αγώνα να υπάρξει περαιτέρω τιμωρία του ποδοσφαιριστή της Δόξας, καθώς η ενεργεια του (στο τάκλιν) θα μπορούσε να κάνει μεγάλη ζημιά στον αντίπαλο ποδοσφαιριστή.

1η αγωνιστική (Μικρός Vs Μεγάλο) ΕΝΠ-Ομονοια: Η Ένωση είχε πολλά παράπονα για τη διαιτησία του κ. Τσαγγάρη και εναντίον του  βοηθού διαιτητή Φρίξου Πέτρου, για τα λάθη που έγιναν στον αγώνα αυτό. Άρθρο για το θέμα αυτό που δημοσιεύτηκε μπορείτε να διαβάσετε εδώ. (Αδικήθηκε ο μικρός)

2η αγωνιστική (Μικρός VS Μεγάλο) Δοξα Vs Ανόρθωση: Κακή διαιτησία με το αποκορύφωμα: O Θεοδότου, κάνει καθαρό πέναλτυ αφού κρατάει απ τη φανέλα ποδοσφαιριστή της Δόξας και τον ρίχνει κάτω σε μιά φάση που εκτελείται κόρνερ. Ο διαιτητης δεν είδε τίποτα! Ούτε ο βοηθός του… (Αδικήθηκε ο μικρός)

2η αγωνιστική (Μεγάλος vs Μικρό) Ομόνοια Vs Αλκή. Ο κ. Καπιτανής ‘έστησε’ την Ομόνοια έξω απο την περιοχή της Αλκής 5-6 φορές το πρώτο ημίχρονο. Με εξαίρεση 1-2 φάσεις, στις υπόλοιπες έβλεπε φάουλ μόνο αυτός… Το κόλλημα και τις εμμονές που έχει ο άνθρωπος αυτός με τις κάρτες, όλοι το γνωρίζουμε. Κατάφερε και πάλι να χαλάσει ένα ποδοσφαιρικό αγώνα (5 κίτρινες στην Ομόνοια, 1 κόκκινη στην Αλκή και άλλες 2 κίτρινες)

Ήθελα να ήξερα, θα έβγαζε 2η κίτρινη όπως έκανε εχθές στον Τζένιτς εάν το ίδιο έκανε παικτης της Ομόνοιας; Δεν το νομίζω…. (Ακόμη ένα παιχνίδι που αδικήθηκε ο μικρός αν και η νίκη της Ομόνοιας ήτανε δίκαιη βάση της εικόνας του παιχνιδιού) Εαν δεν έμενε η Αλκή με 10, ίσως το αποτέλεσμα να ήτανε διαφορετικό…

Απο την άλλη, δείχνουνε πολλές φορές οτι δεν είναι άξιοι να σφυρίξουν σωστά ένα μάτς ασχέτως του ονόματος των δυο ομάδων. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μεγάλο παιχνίδι (ή ένα μεταξύ 2 μικρών ομάδων) χαλάει λόγω διαιτησίας, αφού ο εκάστοτε διαιτητής κάνει παιδαριώδη λάθη.

2η αγωνιστική: Αγώνας ΑΠΟΕΛ-Εθνικός(Μεγάλος Vs Μικρό – Αδικήθηκε ο μεγάλος)με τους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας να έχουν πολλά παράπονα απ τη διαιτησία του κ. Γλυκή με τον υπευθυνο επικοινωνίας του ΑΠΟΕΛ, κύριο Τάκη Αντωνίου να λέει χαρακτηριστικά: «Μας συμπεριφέρθηκε σαν μικρη ομάδα»!!! Έχει κάθε διακαίωμα το ΑΠΟΕΛ να διαμαρτύρεται αλλά κατα την ταπεινή μου άποψη είναι ατυχής η πιο πάνω δήλωση του κ. Αντωνίου, αφού πλέον λέει τα πράγματα όπως έιναι…

Είναι πλέον τόσο φανερό οτι οι μικρές ομάδες είναι το κλωτσοσκούφι στο πρωτάθλημα και όταν μια μεγάλη ομάδα αδικηθεί, να έχουμε εκφράσεις σαν και την πιο πάνω…

Ε λοιπόν, εάν οι διαιτητές δεν μπορούν να είναι δίκαιοι και να σφυράνε το ίδιο για όλες τις ομάδες, τότε να πούμε στους μικρούς της κατηγορίας, να το κλέισουνε, να μη σπαταλάνε χρόνο και χρήμα και να αφήσουμε τους 4-5 μεγάλους να παίζουνε μπάλα μόνοι τους…

2η αγωνιστική, συνέχεια (Μικρός Vs Μικρό):  ΑΠΟΠ-ΕΝΠ: Οι της ομάδας του ΑΠΟΠ εξέφρασαν τα παράπονα τους για την διαιτησία του κ. Τράττου, αφού ζήτησαν 2 πέναλτυ και το πρώτο γκόλ που δεχτήκανε, ήτανε απο θέση οφ-σάϊντ.

Με αυτά και με αυτά μπαίνω στο ‘ζουμί’ που δεν είναι άλλο απο την άποψη οτι χρειαζόμαστε ξένους διαιτητές για να σταματήσουνε οι διαμαρτυρίες και ώστε ο κόσμος να βλέπει μπάλα, χωρίς προκατάληψη εναντιων των διαιτητών. Και εαν η δικιά μου άποψη σαν απλός φίλαθλος δε λέει τίποτα, τουλάχιστον υπάρχουνε αθλητικογράφοι οι οποίοι υποστηρίζουν τα ίδια (Διαβάστε άρθρο στον Φιλελεύθερο εδώ).

Επίσης, ο κ. Βαρούχας ο οποίος αναλύει τις επίμαχες φάσεις για την ΕΡΤ, στην εκπομπή ‘Αθλητική Κυριακή’ (είμαι σίγουρος οτι οι περισσότεροι δεν τη χάνετε), είχε πεί πέρσι, οτι θα ητανε καλύτερα να μην ξανασταλούν Κύπριοι διαιτητές, αφού έκαναν πάρα πολλά λάθη. Σωστός, αφού και εγώ το ίδιο λέω: Τί να τους κάνουνε τους Κύπριους διαιτητές στην Ελλάδα; Εδώ έχουμε πρόβλημα με τους Κύπριους διαιτητές στην Κύπρο και ζητάμε Ελλαδίτες να ρθούνε, θα στείλουμε τους δικούς μας διαιτητές να δημιουργήσουνε προβλήματα στην Eλλάδα;

Επειδή το άρθρο είναι για τη διαιτησία, δεν θα μιλήσω για την αδικαιολόγητη διακοπή του αγώνα ΑΠΟΠ-ΑΕΚ στην 1η αγωνιστική. Αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο…

Advertisements
 1. vad
  15/09/2008 στο 22:47

  Μα και κει τα ίδια χάλια;Να σας στείλουμε τους δικούς μας να τα κάνουν χειρότερα;Παρτε καλύτερα Λιβανέζους και Αιγύπτιους,αλλά μετά το Ramadan,γιατί τώρα θα πέφτουνκάτω απ’τη νηστεία!Χα!

 2. 16/09/2008 στο 11:01

  Καλά λες Βασίλη. Απ οτι είδα στην Ελλάδα οι ποδοσφαιριστές απ αυτές τις χώρες δεν στέκονται πολυ καλα στο γήπεδο με τις νηστείες τους. Τι μαλακία κι αυτή, να μένουνε νηστικοί και χωρίς νερό μέχρι τη δύση του ηλίου…!!!
  Επειδή παρακολουθώ μπάλα σε ελλάδα και Κύπρο, μπορώ να πώ οτι οι ελλαδίτες διαιτητές, είναι 2-3 σκαλοπάτια πιο πάνω απ τους Κύπριους. Έτσι οταν έρχοντια στο νησί, η διαφορά είναι αισθητή.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: