Αρχική > Games > Top Dos Games

Top Dos Games

 

Με αφορμή τα τελευταιο άρθρο που έγραψα και μια ιδέα που έιχε ο φίλτατος φίλος Cos, είπαμε να βάλουμε κάτω τα παιχνίδια της Dos εποχής που μας απασχόλησαν περισσότερο (που μας ‘ανάγκασαν’ να τρώμε ώρες ολόκληρες μπροστά στον υπολογιστή)

Παραθέτω μια μικρή λίστα (είμαι σίγουρος οτι έχω ξεχάσει αρκετά πίσω) με τα παιχνίδια που με απασχόλησαν περισσότερο (και που θυμάμαι ακόμη). Η σειρά με την οποία τα παραθέτω δεν έχει σημασία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, κάνετε κλίκ στην φωτο του κάθε παιχνιδιού.

Pagan's World

Ultima 8: Pagan

Είμαι λάτρης της σειράς Ultima, έχω όλη τη συλλογή και έχω παίξει όλα τα παιχνίδια της σειράς. Το Ultima 8 για τον καιρό του, ήτανε κάτι τεράστιο, πρωτόγνωρο και ένα απο τα πιο κλασσικά RPG-Adventure games. Αρκετές ώρες παιχνιδιού με subplots και ένα μεγάλο κόσμο για να εξερευνήσεις. Μια κλασσική σειρά απο την Origin (την αγόρασε και έχει τα δικαιώματα η ΕΑ τώρα)

The Stygian Abyss

Ultima Underworld: The Stygian Abyss

Ακόμη ένα εξαιρετικό παιχνίδι απ την Origin. Φυλακισμένος στην υπόγεια άβυσσο με πολλούς ‘ορόφους’ και δοκιμασίες. Την πρώτη φορά που το παιξα ήτανε χωρίς mouse, μόνο με Keyboard. Όταν ανακάλυψα πως να κάνω load και το mouse driver στο παιχνίδι, πέρασα μέρες ολόκληρες στην άβυσσο, προσπαθόντας να δραπετεύσω. Στόχος είναι να βρείς τα 8 talismans που αντιπροσωπεύουν τις 8 αρετές και ένα ειδικό κλειδί. Αφού με το κλειδί ανοίξεις την πύλη, να χρησιμοποιήσεις τα μαγικά αντικείμενα ώστε να στείλεις τον δαίμονα που έγινε summoned απο τον κακό sorcerer (τον οποίο πρέπει να σκοτώσεις), πίσω και να σώσεις την Brittania. 

the Black Gate

Ultima7: the Black Gate

Το πρώτο μέρος του Ultima 7, πρίν το 8ο Ultima. Στον κόσμο της Brittania, προσπαθόντας και πάλι να βγάλω άκρη και να τελειώσω το παιχνίδι που μου πήρε βδομάδες. Κλασσικό RPG game…

StoneKeep

StoneKeep

To StoneKeep, θυμάμαι το χα πάρει απ την Αθήνα όταν είχα παέι να δώ την γιαγιά μου… Ένα πολύ καλό παιχνίδι με μουσική, φωνές, εφφέ, animation και μου προσφερε πολλές ώρες παιχνιδιού με πολλά παζλ, μάχη και ενδιαφέρον σενάριο. Πολύ καλή δουλειά απ την Interplay.

Doom

Doom

Δεν νομίζω οτι χρειάζονται και πολλά σχόλια εδώ. Το Doom απ τα πρώτα παιχνίδια δράσης της Id και πάνω σε αυτό έχουν βασιστεί πολλά αλλα παιχνίδια. Είμαι σίγουρος οτι οι περισσότεροι απο σας, έχουνε λιώσει το keyboard, παίζοντας ώρες ολόκληρες…

Quake

Quake

H Id, έφτιαξε ένα ακόμη αριστούργημα με το πρώτο παιχνίδι της σειράς το οποίο απ το 2ο Quake και μετά έγινε αλλιώτικο. Διαστάσεις όπου πρέπει να ‘καθαρίσεις’ οτι βρείς ώστε να μαζέψεις τα ‘keys’ και να ανοίξεις το δρόμο προς την τελευταία σου δοκιμασία: Να σκοτώσεις ένα πλάσμα απ την κόλαση πριν καταστρέψει τα πάντα.

Wing Commander II

Wing Commander II

Απο τα πρώτα και πιο κλασσικά παιχνίδια που δεν είναι ακριβώς flight simulator. Με το διαστημόπλοιο σου πρέπει να κάνεις τις διαφορε αποστολές και να σώσεις τους ανθρώπους και να διατηρήσεις την τάξη στο σύμπαν, σε ένα διαγαλακτικό πόλεμο. Νύχτες ατέλειωτου παιχνιδιού μς την σειρά παιχνιδιών του Wing Commander, ειδικότερα το 2ο αφού ήτανε απ τα πρώτα που έπαιξα.

Shadow Caster

Shadow Caster

Σε ένα κόσμο που μπορείς να πάρεις διάφορες μορφές (ShapeShifter), η κάθε μορφή με τα καλά και τα κακά της. Καλό σενάριο, αρκετές ώρες παιχνιδιού και όπωσδήποτε, ένα κλασσικό Dos παιχνίδι.

Mission Norway

Cyberia: Mission Norway

Ακόμα ένα παιχνίδι με αεροσκάφος και μάχες που αξίζει την προσοχή του κλασσικού gamer. Με αρκετές μάχες και αποστολές, πρέπει να καταλήξεις στον προορισμό σου και μετά απο ορισμένα απρόοπτα, να ανακαλύψεις για τι σε έχει προορίσει η μοίρα…

Space Hulk

Space Hulk

Αποστολές με ομάδα ‘Space Marines’ (περίπου) το οποίο ήτανε απο τα πρώτα παιχνίδια που έπεσαν στα χέρια μου. Αρκετά καλό παιχνίδι.

Syndicate

Syndicate

Στον κόσμο του μέλλοντος, όπου τα συνδικάτα θέλουν να πάρουν τον έλεγχο και έχουν πράκτορες με εμφυτεύματα που τους κάνουν καλύτερους απ τους κοινούς ανθρώπους, έχεις τον έλεγχο και πρέπει να κάνεις τα αδύνατα δυνατά ώστε το δικό σου συνδικάτο να είναι αυτό που θα επιβιώσει μέσα απ τις αποστολές. Ενα απ τα αξιόλογα παιχνίδια της Bullfrog στην early εποχή των παιχνιδιών.

Dungeon Keeper

Dungeon Keeper

Ένα παιχνίδι όπου αντί να έχεις τον κλασσικό ρόλο του καλού, είσαι ο κακος της υπόθεσης. Πόρωση σε ένα σκοτεινό παιχνίδι στρατηγικής και δράσης με στοιχεία που άλλα παιχνίδια δεν είχαν τότε. H Bullfrog εξέπληξε τους gamers με αυτό το παιχνίδι…

Day of The Tentacle

Day of The Tentacle

Kλασσικό adventure game της LucasArtsμε όλα τα απαραίτητα. Τρελό σενάριο, παζλ, inventory και πολλές επιλογές. Απολαυστικό παίζοντας το με παρέα ή και μόνος.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Ακόμη ένα κλασσικό adventure game της LucasArtsμε περισσότερη δράση, βασισμένο στα έργα και τις περιπέτειες του αρχαιολόγου Indiana Jones.

Warcraft I

Warcraft I

Το πρώτο πάιχνίδι στρατηγικής της σειράς Warcraft με δύο campaigns (Orcs ή Humans)

Command and Conquer

Command and Conquer

Απο τα πρώτα παιχνίδια στρατηγικής το οποίο με απασχόλησε πολλές ώρες. Με τους GDI και τους NOD να θέλουν έλεγχο (ο καθένας για δικούς του λόγους) και πολλές αποστολές. Το C&C είναι το παιχνίδι που έδειξε το δρόμο σε παιχνίδια στρατηγικής, της επόμενης γενιάς απ αυτό. Με μεγάλη χαρά, διαβασα οτι το παιχνίδι αυτό και τα επόμενα παιχνίδια της εταιρίας (Red Alert) είναι τώρα δωρεάν και μπορείτε να τα κατεβάσετε χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση! Το παιχνίδι αυτό όπως και το Red Alert, φτιάχτηκαν απο την WestWood (ιδιοκτησία της ΕΑ τώρα).

Red Alert

Red Alert

Η επόμενη γενιά του C&C. Είτε διαλέξεις τους Allies είτε τους Soviets, έχεις μπροστά σου αρκετές αποστολές και πολλές ώρες παιχνιδιού σε αυτό το κλασσικό παιχνίδι στρατηγικής.

Duke Nukem 3D

Duke Nukem 3D

Μέχρι να βγει αυτό, τα παιχνίδια Duke Nukem ήτανε 2D (και χειρότερα). Mε στοιχεία χιούμορ και Badass attitude, πρέπει να καθαρίσεις τον κόσμο απ τους κακούς εξωγήινους. Απ τις καλύτερς στιγμές του παιχνιδιού, όταν αντιμετωπίζεις τον 2ο αρχηγό και ακούς τον Duke να του λέει: «I m gonna rip your head off and shit down your throat!». Αφού νικήσεις τον αρχηγο αυτό, ο Duke καπνίζοντας το πούρο του, ανοίγει την εφημερίδα, ξεριζώνει το κεφάλι του εξωγήινου και κάνει ακριβώς αυτό που είπε!

Advertisements
 1. cosgr
  08/09/2008 στο 09:54

  Φίλε El Grego, τι να πω. Αυτά είναι πραγματικά ντοκουμέντα μιας εποχής. Να προσθέσω και εγώ τα Monkey Island, Civilization, Prince of Persia, Commander Keen, Larry, Eye of the Beholder trilogy. Είναι όντως πολύ μεγάλη η λίστα.

  Να είμαστε καλά να φτιάξουμε το μηχάνημα σου να τα αναβιώσουμε. Τους αξίζει και το αξίζουμε.

  Υ.Γ. Ελπίζω να ξεκόλλησες το Σαββατοκύριακο απ’ το μηχάνημα 🙂

 2. 08/09/2008 στο 11:27

  Πω πω! Αμαρτία, ξέχασα τα Eye of the Beholder, τα Descent, Larry. Commander Keen και αρκετά άλλα που αν έγραφα, θα γεμίζαμε σελίδες ολόκληρες.
  Όσο για το Σαββατοκύριακο, κατάφερα να δουλέψω λίγο κανα δυο παιχνίδια Ultima σε Dos mode και κατι roms του SEGA αλλά θα πρέπει να φτιάξουμε τον υπολογιστή για να δουλέψει κανονικά.

 3. 02/07/2009 στο 15:32

  Ksekinontas apo to 1979 me to Akalabeth tou Richard Garriott (Ultima 0) o kaliteros tropos gia na anapolisei kapios sta legendary auta pexnidia – polla apo ta opia argotera ginane paragoges tou hollywood (eksou kai to astio «based on a true video game») – einai na taksinomithoun by company. Eixa tin tixi na megaloso ti dekaetia ton 80s kai eimai katoxos sxedon olon ton pio pano video games se original ekdosi excluding Ultima 0 pou tora kostizei peri ta 15k+ euro used. itan i epoxi pou otan teliones to Ultima 5 i 6 i Origin sou edine entipi veveosi me tin ipografi tou Richard Garriott (lord british) oti ontos exeis teliosei to pexnidi.

  Paratheto ti lista ton etairion pou me ena aplo psaksimo sto wikipedia tha vrite olous tous thrilikous titlous pou gia osous exoun tis analoges empiries prokaloun aisthimata deous kai thavmasmou. O kosmos tou RPG genikotera pou ksekinise me ton Gary Gygax kai to D&D to 1974 plesiothike apo oles autes tis apithanes etairies. I sigiries kamia fora fernoun mazi tous katalilous anthropous tin katalili stigmi. Kai na skeftei kanei oti prin apo ola auta iparxei kai o Tolkien.

  sierra (dynamix)
  lucasarts
  origin
  delphin
  westwood studios
  cryo
  cyan
  Bullfrog Productions
  Virgin
  infogrames
  activision
  DMA design (rockstar)

 4. 02/07/2009 στο 23:30

  Kyrie Vader, συμφωνώ απόλυτα με την απάντηση σου. Και οι εταιρίες που γράφεις, είναι αυτές οι οποίες έφτιαξαν τα αριστουργηματικά παιχνίδια με τα οποία μεγαλώσαμε. Νομίζω πως θα απολαύσεις το άρθρο που έγραψα για εμάς που γεννηθήκαμε το 1980(ή εκεί γύρω), όπως επίσης και για τα παιχνίδια Ultima.
  Ένα τελευταίο, αν κατάλαβα καλά είσαι απ τα παιδιά (ή μαλλον απ τους gaarous :D) που έφτιαξαν τα Star Wars? Αν είσαι, τότε υποκλίνομαι 🙂
  Θα πρέπει να κάνετε και συνέχεια, έχει 3 χρόνια απ το τελευταίο που βγάλατε. Τι έγινε, τελειώσανε οι σπουδές και σοβαρευτήκατε? Αν θέλετε βοήθεια, ότι μπορώ να σας βοηθήσω!
  Σ ευχαριστώ για το σχόλιο, καλό βράδυ!

 5. 03/07/2009 στο 12:32

  Thanks gia ta comments 🙂 eimaste oi garoi ontos oi spoudes teliosan pro polou.

  Tha epanelthoume me video otan mazeutei kapio poso gia na giristei mia sosti kipriaki tainia. Gia na spasei epitelous to dithen tis kipriakis tileorasis!

  Tha kanoume casting kai tha eisai sti lista gia
  voithia 🙂

  thanks and gratz on the blog

 6. 03/07/2009 στο 14:33

  Να στε καλά!

 7. darkstar
  31/01/2010 στο 18:16

  Ένα εξαιρετικό και free utility ,είναι το DosBox ,το οποίο σου προσφέρει εξομοίωση λειτουργικού Dos ,και επιπλέον έχει εξαιρετικἐς επιλογές …πχ τι κάρτα ήχου να εξομοιώσει.Και επιπλέον τρέχει και παντού…Windows ,MacOsx,Linux,FreeBSD 😀 .Google it,και θα με θυμηθείτε 😀

 8. darkstar
  31/01/2010 στο 18:22

  προφανώς το αναφέρω γιατι η συντριπτική πλειοψηφία των games ,τρέχει καλά στο DosBox.καιαν και δεν θυμάμαι τώρα το όνομα του game ,έχω δεί φίλο να έχει τρελλαθεί απο τη χαρά του ,γιατι το συγκεκριμένο επαιζε χωρίς ήχο στο παλιό του pc ,αλλα με ήχο στο νέο με DosBox.συνιστώ βέβαιως να δείτε πρώτα το config ,εχει ενα ωραίο configuration editor ,για τη σωστή ρύθμιση του.

 9. 01/02/2010 στο 19:31

  Γεια σου Darkstar. DosBox που κάνει emulate λειτουργία σα να βρίσκεσαι σε Dos Environment και επίσης VdmSound το οποίο κάνει συμβατή την κάρτα ήχου ώστε να δουλεύει σε τέτοιο περιβάλλον. Τα ανακάλυψα πριν 2 χρόνια. το κακό είναι οτι το vdmsound δεν δουλεύει σε Windows Vista, μόνο μέχρι τα XP… Έτσι το έχω στο παλιό PC και δουλεύει τέλεια κάτω απο XP.
  Μπορείς να βρεις το άρθρο που έγραψα για το Dos Box και το VDMSound, καθώς κ.α, εδώ: https://elgrecogr.wordpress.com/2008/09/02/ms-dos-games/

 1. 19/06/2009 στο 03:26

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: