Αρχική > Διάφορα > ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

 

Αφορμή για αυτό το άρθρο, ήτανε μια συζήτηση που άρχισε σε αυτό το blog (ενδιαφέρον άρθρα για εγκλημα και τιμωρία, κάνετε κλίκ για να το δείτε). Διάβασα 2 άρθρα, το πρώτο ήτανε για τους μεγαλύτερους κατα συρροή δολοφόνους και το δεύτερο για τους πιο άγριους δολοφόνους.

Αφού τα διάβασα, άρχισα να σκέφτομαι οτι τέτοιου είδους ανθρώποι (αν μπορεί κανείς να τους αποκαλέσει έτσι), δεν έχουν θέση στον κόσμο και τους αξίζει ο θάνατος.

Παλαιότερα, είχα κάνει μια μελέτη για την θανατική ποινή. Τότε είχα δώσει εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και η θανατική ποινη να καταργηθεί. Με τα χρόνια και τα όσα έχω δεί ή διαβάσει τα οποία γίνανε απο ορισμένα άρρωστα μυαλά, πιστεύω σε τελική ανάλυση οτι η θανατική ποινή πρέπει να εφαρμόζεται… Ακούγεται άσχημο και απάνθρωπο αλλά οι εγκληματίες αυτοί δεν μπορύνε να χωρέσουνε στην κατηγορία ανθρώπων (ούτε καν των ζώων). Και λέω οτι είμαι υπέρ για τα μεγάλα και απάνθρωπα εγκληματα (κατα συρροή φόνοι, βιασμόι, έμποροι ναρκωτικών), όχι για μικροπράγματα (κλοπές χωρίς θύματα κλπ)

Ας δούμε και τις 2 πλευρές και 7 επιχειρήματα για την κάθε μια:

ΥΠΕΡ:

 1. Απαλλαγή απο τους χειρότερους εγκληματίες. Η κοινωνία είναι πιό ασφαλές και δίνεται ένα τέλος στα εγκλήματα που μπορεί να διαπραχθουν απο τους εγκληματίες, είτε εντός φυλακής/ψυχιατρικού ιδρύματος, ή ακόμη και εκτός σε περίπτωση δραπέτευσης/αναστολής.
 2. Τα λεφτά τα οποία χρησιμοποιούνται για να συντηρούνται οι βιαστές και δολοφόνοι στη φυλακή μπορούν να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα.
 3. Σε χώρες όπου επιβάλλεται η θανατική ποινή για τα χειρότερα εγκλήματα, έρευνες έχουν δείξει οτι τα ποσοστά εγκλημάτων πέφτουν κατακόρυφα. Όταν κάποιος σχεδιάζει να κάνει ένα έγλημα, θα το σκεφτεται ξανά και ξανά, απο τη στιγμή που ξέρει οτι θα πρέπει να το πληρώσει με τη ζωή του. 
 4. Έρευνες έδειξαν οτι χώρες στις οποίες η θανατική ποινή είχε καταργηθεί, τα αμέσως επόμενα χρόνια, είχε αυξηθεί ο αριθμός εγκλημάτων.
 5. Αποδίδεται ένα είδος δικαιοσύνης για τις οικογένεις των θυμάτων, οι οποίες μπορεί να μην ξεπεράσουν ποτέ αυτό που συνέβηκε.
 6. Φυλακισμένοι οι οποίοι καταδικάζονται σε ισόβια, δεν θα σκοτώνουν στη φυλακή. Αυτή τη στιγμή όσοι έχουν καταδικαστεί ισόβια, διαπράττουν κάθε είδους έγκλημα εντός φυλακής, αφού το μόνο που μπορεί να τους επιβληθεί είναι να ξανακαταδικαστούν σε ισόβια… 
 7. Η επιστήμη και η τεχνολογία στις μέρες μας, είναι τόσο εξελιγμένες που μπορείς να αναλύσεις σκηνές εγκλήματος με πάσα ακρίβεια. Ιδιαίτερα η μέθοδος του DNA η οποία καθιστά το περιθώριο λάθους σε μηδενικά ποσοστά. Στις περιπτώσεις οπου δε χωράει αμφιβολία για το δράστη του εγκλήματος, πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά.

ΚΑΤΑ:

 1. Αθώοι ανθρώποι μπορεί να καταδικαστούν για ένα έγκλημα που δεν έχουν κάνει. Σε περιπτώσεις φόνου, μόνο ο δραστης και το θύμα ξέρουν τι έγινε. Σε περιπτωση αυτοάμυνας, εναπόκειται στους δικηγόρους να πείσουνε οτι ο ‘δραστης’ ήτανε σε αυτοάμυνα.
 2. Η οικογένεια και τα οικεία πρόσωπα του δράστη, τα οποία δεν φταίνε σε τίποτα, περνάνε μια κόλαση απ τη στιγμή που κάποιος δικός τους καταδικάζεται σε θάνατο και πρέπει να το υποστούν. Δεν πέφτει πάντοτε το μήλο κάτω απ τη μηλιά και πολλοί γονείς δε φταίνε σε τίποτα αν το παιδί τους καταλήξει εγκληματίας.
 3. Οι εγκληματίες είναι επίσης άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν πόνο, φόβο και οι διάφορες περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. (Ένας κατα συρροή δολοφόνος, πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλιώτικα σε σχέση με ένα 18χρονο ο οποίος διακινέι ναρκωτικά).
 4. Δεν δίνεται η ευκαιρια στον εγκληματία να μετανοήσει και να αλλάξει. 
 5. Η θανατική ποινή είναι αντίθετη με τα Ανθρώπινα δικαιώματα και κάθε φορά που κάποιος εκτελείται, τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται αφού όλες οι εκτελέσεις θεωρούνται ‘βάρβαρες’.
 6. Η κοινωνία πρέπει να απομακρυνθεί απο το ‘Οφθαλμόν αντι Οφθαλμού’ και το να σκοτώσεις κάποιον ο οποίος σκότωσε, δεν δίνει το μύνημα ότι το να σκοτώνεις είναι λάθος.
 7. Η θανατική ποινή δεν φέρνει πίσω τα θύματα και δεν ‘σβήνει’ το έγκλημα που διαπράχθηκε.

Μετα που διάβασα τα πιο πάνω, επιμένω οτι σε περιπτώσεις εμπόρων ναρκωτικών, βιασμού (ανηλικων και ενηλικων) και βιαιων φόνων, η θανατική ποινή πρέπει να εφαρμόζεται οταν τα στοιχεία/τεκμήρια δείχνουν καθαρά τον ένοχο. Φυσικά η απόφαση θα πρέπει να εναπόκειται στις οικογένειες των θυμάτων (ή στα ίδια τα θύματα εαν έχουν επιζήσει – αναλόγος του εγκληματος)…

Σκέψεις και απόψεις ευπρόσδεκτες.

Advertisements
 1. 09/07/2008 στο 22:39

  Τα προηγούμενα σχόλια του άρθρου αυτού (4), έχουνε διαγραφεί απο (δικό μου) λάθος. Απολογούμαι, εαν θέλετε ξαναβάλτε το σχόλιό σας.

 2. 10/07/2008 στο 13:45

  Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με αρκετά απ όσα ανέφερες και να προσθέσω ότι έχω σπουδάσει επιστημονική εγκληματολογία στο μεταπτυχιακό επίπεδος εις υποστήριξη των ισχυρισμών μου.

  2) Η δια βίου φυλάκιση ενός δολοφόνου είναι καλύτερη αξία για τα λεφτά του φορολογουμένου ένεκα του γεγονότος ότι τα κόστα της δικαστικής διαδικασίας που θα οδηγήσει στην θανατική καταδίκη μαζί με τις εφέσεις, και διαρκούν για χρόνια στις ΗΠΑ, είναι πολλαπλάσια του κόστου της δια βίου φυλάκισης. Αν οι συνοπτικές διαδικασίες σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία είναι πιο φτήνες όμως, δεν το γνωρίζω.

  3) Η θανατική ποινή δεν επιβάλλεται μόνο σε δολοφόνους αλλά και σε όσους πράττουν βίαιες ανθρωποκτονίες χωρίς να υπάρχει δόλος ή πρόθεση εξ αρχής. Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες, πέραν του 90%, στην πραγματικότητα είναι καυγάδες στους οποίους το θύμα δεν πρόλαβε να πάει νοσοκομείο. Ελάχιστοι είναι οι κατά συρροήν δολοφόνοι εν σχέσει με όλους όσους έχουν σκοτώσει εν βρασμό ψυχής (σε ΗΠΑ και ΗΒ).

  4) Θα ήθελα να δώ τις μελέτες στις οποίες αναφέρεσαι. Η ύπαρξη της θανατικής ποινής σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ανθρωποκτονιών εν σχέση με την Ευρώπη όπου η θανατική ποινή έχει προ πολλού καταργηθεί. Ο αποτρεπτικός παράγοντας δεν ισχύει καθόλου στην περίπτωση των κατα συρροήν δολοφόνων, που εκ φύσεως είναι ψυχοπαθείς, ή τις περιστασιακές ανθρωποκτονίες όταν υπάρχει χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση αλκοόλης.

  5) Αν και η χρηση της τεχνολογίας αναγνώρισης μέσω DNA είναι μεγάλο εγκληματολογικό επίτευγμα τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένον και κατάχρησης αφού μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί το DNA ή να είναι αποτέλεσμα παθητικής μεταφοράς (passive transfer).

  Περαιτέρω, θα ήθελα να προσθέσω τα εξής.

  1. Με το να εκτελέσει το κράτος έναν δολοφόνο, υποβιβάζει τον εαυτό του στο επίπεδο του δολοφόνου και παραδέχεται την αδυναμία του να παρέχει αποτελεσματική προστασία στον πληθυσμό.
  2. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις όπου η δικαστική διαδικασία ήταν ευσπευμένη, με λάθος αναγνωρίσεις (cognitive biases) ειδικά στις περιπτώσεις όπου άτομα από μία φυλετική ομάδα καλούνται να αναγνωρίσουν άτομα από άλλες φυλετικές ομάδας. Σε περίπτωση αναγνώρισης λάθους ή κακοδικίας μετά την καταδίκη και εκτέλεση της ποινής μηδενίζεται η δυνατότητα διόρθωσης της απόφασης.
  3. Η εσχάτη των ποινών, εαν συμφωνήσουμε πως είναι αναγκαία, πρέπει να εφαρμόζεται από τέλεια δικαστήρια, με τέλεια αμερόληπτους και κατηρτισμένους δικαστικούς μέσα σε ένα τέλειο σύστημα δικαιοσύνης που δυστυχώς δεν υπάρχουν.

  4. Αλήθεια, έχετε προσέξει ποιές χώρες έχουν την θανατίκή ποινή; Με εξαίρεση τις ΉΠΑ, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, ολες οι άλλες καταπιέζουν οι ίδιες του πληθυσμούς τους και σίγουρα δεν αποτελούν παραδείγματα δημοκρατίας, χρηστής διοίκησης καη διαφάνειας πχ Κίνα, Βόρεια Κορέα, Βιρμανία,

 3. 11/07/2008 στο 11:22

  Με κάλυψε απόλυτα η απάντηση του Firfiris. Έχω υποστηρίξει τα ίδια στο blog μου, κυρίως στα άρθρα που παρουσίαζα τις διαφορετικές μεθόδους εκτέλεσης.
  Θα συνοψίσω επαναλαμβάνοντας κάτι, που μπορεί να ακουστεί κοινότοπο, δεν παύει -όμως- να είναι αληθινό: Κανένα θύμα δεν επέστρεψε στη ζωή επειδή εκτελέστηκε ο δολοφόνος του. Δεν μπορείς να τιμωρείς με θάνατο κάποιον υπεύθυνο για το θάνατο άλλου, γιατί έτσι δεν διαφέρεις. Και, τελικά, κανένας νόμος δεν είναι σωστό να αφαιρεί τη ζωή γιατί, απλά, κανένας νόμος δεν μπορεί να τη δημιουργήσει. Και, ναι, προτιμώ να ζήσουν 1000 ένοχοι, παρά να θανατωθεί ένας αθώος.

  Όσο για τους οικονομικούς μετανάστες και τη θρυλούμενη αύξηση της εγκληματικότητας, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω πως όλα τα ειδεχθή εγκλήματα στην Ελλάδα έχουν διαπραχθεί από Έλληνες.

 4. 29/07/2008 στο 11:37

  Και στην ελλάδα και στην Κύπρο γίνονται πολλά εγκλήματα απο αλοδαπούς, όχι μόνο απο Έλληνες.
  Το θέμα είναι οτι οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια ασχολόυνται περισσότερο με τους Έλληνες. Θα μιλήσουνε σε συγγενείς, φίλους, θα το αναλύσουνε και γενικώς θα δώσουνε μεγαλύτερη έκταση. Για ενα έγκλημα που έκανε ένας αλλοδαπός θα αναφερτούν σ’ αυτό απλά, χωρίς να του δώσουνε και πολύ σημασία…

 5. 08/08/2008 στο 14:49

  Όσο για τις μελέτες τις είχα δημοσιεύσει σε προηγούμενο σχόλιο (δυστυχώς σβήστηκε και δεν τις κράτησα πουθενά).

 6. millgram
  27/01/2009 στο 02:36

  το γεγονος οτι η σχιζοφρενεια κ παθογενεις ασθενειες εχουνε ξεπεραστει σαν ερευνες κ οι περισσοτεροι επιστημονες πλεων ασχολουνται με ασθενειες οι οποιες μας προεκυψαν (π.χ anorexia nervosa) θα’πρεπε να καθιστα σαφες το οτι τα παντα πλεων εχουνε κοινωνικες ριζες κ ισως θα΄ταν καλυτερο να εξεταζονται σ’αυτη τη βαση. Αυτο που θελω να πω ειναι οτι αν εχεις συνηθισει να ζυγιζεις πορτοκαλια κ περασες στην εποχη της μπανανας η παρατα το επαγγελμα η μαθε να το κανεις σωστα. Καταληξη…η προληψη ειναι αυτη που μπορει να διορθωσει τα πραγματα κ η ελλαδα σ’άυτον τον τομεα ειναι αιωνες πισω. Κανω το μεταπτυχιακο μου στην εγκληματικη ψυχολογια με ειδικευση στην σκιαγραφηση χαρακτηρων κ εχω φτασει σε τελμα, να το κορνιζαρω οταν το παρω η να το φαω τελικα το πτυχιο?

 7. 27/01/2009 στο 10:18

  millgram, καλώς μας ήρθες.
  Εγκληματική ψυχολογία εεε;
  Εξαιρετικά ενδιαφέρον, θα σου πρότεινα να επισκεφτείς το blog του Έγκλημα και Τιμωρία στο http://eglima.wordpress.com

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: